13 nov. 2014

Anul 2014 vazut de mine

Pentru mine anul 2014 a fost un an plin de evenimente placute si mai putin placute

Elevii mei m-au bucurat cu obtinerea premiul intii shi doi la concursul municipal de interpretare instrumentala

Nunta fiicei finilor nostri


Vacanta petrecuta in Italia



E BINE SA STII

 curs scolar


Stimati elevi! La noi in scoala, pe data de 15 noiembrie 2014 ,se va  organiza cursul  ,,E bine sa stii ,,.
 .Pentru a participa rog sa faceti clich aici

 sfaturi utile pentru elevii mei
Nu perdeti timpul, el este foarte scump si repede trece.

Dezvoltati in sine talentul cu care ati fost inzestrat de Dumnezeu.

Atirnativa cu respect fata de profesorii vostri.

Fii prieten sincer si devotat.

Cauta in cei ce te inconjoara laturile pozitive.

In veata voastra trebue sa predomine sportul, muzica, bunatatea.

Nu va lasati atrasi de pesimizm orice problema isi are si o rezolvare.


Traditii ciudate de Anul Nou in lume

Traditii de Revelion in lume. Cum intampina fiecare popor venirea unui nou an

Felul in care este marcata trecerea spre noul an depinde de caracteristicile culturale ale fiecarei tari. Este momentul in care bogatia spirituala a fiecarui popor se manifesta prin spectacole, parade, costumatii, iar traditiile se bazeaza pe credinte care s-au pastrat [...]
Traditii de Revelion in lume. Cum intampina fiecare popor venirea unui nou an
Felul in care este marcata trecerea spre noul an depinde de caracteristicile culturale ale fiecarei tari. Este momentul in care bogatia spirituala a fiecarui popor se manifesta prin spectacole, parade, costumatii, iar traditiile se bazeaza pe credinte care s-au pastrat de la o generatie la alta.

Povesteste-i copilasului tau cum este intampinat Anul Nou in afara Romaniei. Este unul dintre modurile placute si usoare pentru a-l invata despre datinile locale.

  
Ecuador
In ultima zi a anului, in fiecare gospodarie se fabrica o papusa din ziare, haine vechi, rumegus. Ea simbolizeaza El Año Viejo (anul vechi). Pe fata i se pune o masca ce sugereaza un personaj antipatic cunoscut (politician, celebritate, desen animat). La miezul noptii, papusa este umpluta cu petarde, artificii si material combustibil si i se da foc. Arderea este intampinata cu multa bucurie deoarece semnifica distrugerea a tot ceea ce a fost rau in anul precedent.
Anul vechi este reprezentat de un barbat. Deoarece el va disparea, lasa in urma “vaduve”. De aceea, chiar si in marile orase precum Quito, apar pe strada oameni imbracati in negru carora se zice ca este bine sa le dai dulciuri sau alte mici atentii.


Puerto Rico
La miezul noptii, copiii arunca galeti cu apa pe geam pentru a goni spiritele rele din casa.


Vietnam
Revelionul in Vietnam se numeste Giao Thua si reprezinta una dintre cele mai importante traditii in credinta locala. Potrivit acesteia se considera ca in Rai exista 12 divinitati care se ocupa cu tot ceea ce se intampla pe Pamant.
In fiecare an este responsabila cate o divinitate, pe rand, Giao Thua fiind momentul in care o divinitate preda conducerea urmatoarei zeitati.


China
Traditiile sunt similare in China si Vietnam. Anul Nou trebuie sa gaseasca casa curata si decorata deoarece numai in acest fel zeitatea numita Tsao-Chun (zeul care vegheaza asupra treburilor casnice) va fi multumita.
De Anul Nou aceasta se va ridica catre cer pentru a povesti Imparatului de Jad despre ceea ce a facut rau si bun fiecare membru al familiei, acestia il pot imbuna daca pun miere sau zahar pe buzele statuii divinitatii din casa lor.


Japonia
Deoarece japonezii considera ca omul este capabil sa faca 108 pacate de-a lungul vietii, la miezul noptii clopotele bat de 108 ori pentru a alunga tot atatea rele cate pot fi comise.
Dupa ce acestea se opresc, toata lumea incepe sa rada deoarece rasul alunga spiritele rele. Casele sunt impodobite cu crengi de bambus sau pin si decorate cu funii, ferigi si alge marine pentru noroc si viata lunga.
Copiii primesc cadouri mici care contin bani inauntru, numite otoshidamas.


Grecia
O traditie greceasca care s-a raspandit si la alte popoare este tortul de Anul Nou. Ea este legata de sarbatorirea Sfantului Vasile care, potrivit legendei, era Episcop in Cezareea cand Prefectul de Capadocia si-a manifestat intentia de a prada orasul.
Vrand sa previna aceast lucru, Sf. Vasile a adunat de la oameni bijuterii si bani cu gandul de a-i da prefectului. Jefuitorul s-a rusinat si a renuntat la planul sau. Deoarece sfantul nu mai stia cui ii apartine fiecare bijuterie sau moneda, a facut mici placinte in care le-a pus. S-a petrecut insa o minune: fiecare a ales exact bucata in care se gasea bunul sau.
De atunci a ramas traditia conform careia se ascunde in tort un mic obiect, iar persoana care l-a nimerit este considerata norocoasa.


Danemarca
La final de an se spune ca daca te trezesti cu multe obiecte vechi de vesela la usa casei esti norocos si ai multi prieteni. Asta deoarece toti oamenii trebuie sa puna la usa amicilor vase vechi, farfurii, pahare ce simbolizeaza anul care a trecut.


Spania
La miezul noptii se mananca 12 boabe de struguri, una pentru fiecare luna a anului ce soseste. Traditia spune ca fiecare boaba mancata semnifica noroc in luna respectiva.

Foodstory

George Enescu

Descoperirea geniului muzical.

 

Sa nascut la 19 august 1881 in nordul Moldovei, satul Liveni_-Virnav. 

Imaginiile si traditiile acestor locuri il vor influenta pe Enescu in toata creatia sa servindui drept un fundament,un punct de plecare in muzica. Provine dintr-o familie unde muzica avea loc de cinste.

La numai cinci ani compune prima sa lucrare Tara Romaneasca,opera pentru pian si vioara.

In doi ani termina studiul obligatoriu de trei ani al viorii si va incepe sudiul superior avindu-l ca profesor pe Joseph Helmesberger.

Ca violonist, arta sa interpretativa s-a caracterizat prin naturalitete, sensibilitate, bogatia coloritului si imbinarea atentiei acordate substantei muzicale cu virtuozitate.


Pozitia la vioristi incepatori

Problemele la vioristii incepatorii la insusirea pozitiei minii stingi.

In perioada initiala de studii la vioara se poate observa o stringere exagerata a gitului  viorii cu degetul mare si cel aratator al minii stingi, ceea ce impedica miscarea libera a poneului si degetelor.
Se manifesta aceasta si in exterior : degetul mare e foarte curbat, baza lui este lipita strins de gitul viorii. In acest caz profesorul L. Auer, recomanda un detaliu foarte important - spatiul liber  intre degetele mari si aratator. Pentru inlaturarea acestui neajuns eu propun elevilor mei urmatorul exercitiu, ducind arcusul pe corzi libere de mutat concomitent mina stinga din pozitia I in pozitia a III sau a IV si invers. Pentru a obtine libertatea minii stingi se indeparteaza degetul mare de la gitul viorii.